Ministrica Brašnjić upriličila prijem najboljih učenika-inovatora u regionu

 

Ministrica obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Fahreta Brašnjić upriličila je prijem za učenike koji su na Međunarodnoj izložbi inovacija, patenata, industriskog dizajna, novih tehnologija i proizvoda MAKINOVA i EKINOVA 2019., održanoj u Skoplju ovog mjeseca, osvojili zlatne medalje.

2711 monSvečanom prijemu prisustvovali su učenici Tahir Agić i Belmin Tukić, Damir Spahić nastavnik-mentor nagrađenih učenika i Fuad Suljkanović, predstavnik Udruženja za naučno-tehnički odgoj mladih u BiH.

Tahir Agić, učenik JU OŠ „Mejdan" na Međunarodnoj izložbi u Skoplju – disciplina MAKINOVA, predstavio je Arduino Car Stop, usporivača brzine za bebjednije kretanje pješaka. Belmin Tukić je u disciplini EKINOVA predstavio Solarni pratioc, koji ima funkciju maksimalnog koristištenja Sunca u proizvodnji električne energije. Belminov rad je i prvonagrađeni na 57. Smotri naučno-tehničkog stvaralaštva osnovnih škola.

Na Međunarodnoj izložbi u Skoplju predstavili su se inovatori iz Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Bugarske. Organizatori izložbe planiraju i naredne godine pozvati učenike-inovatore iz naše zemlje, te nastaviti dugogodišnju saradnju sa Udruženjem za naučno-tehnički odgoj mladih u BiH, istakao je Suljkanović.

Ministrica Brašnjić se zahvalila učenicima i mentoru na uspješnom predstavljanju Bosne i Hercegovine i osvojenim prvim mjestima, te naglasila da će Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona nastaviti podržavati naučno-tehničko stvaralaštvo učenika u odgojno-obrazovnim ustanovama Tuzlanskog kantona.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15