Specijalna olimpijada i atletika u službi zdravlja djece

Ministar za kulturu, sport i mlade u Tuzlanskom kantonu, Zlatan Muratović, upriličio je prijem poznatoj bosanskohercegovačkoj atletičarki i olimpijki Kadi Delić Selimović. Bivša sportistkinja, a danas jedna od velikih boraca prije svega za opstanak sporta u našoj zemlji iznijela je veoma pozitivne i pohvalne priče.

Kada Delic 2021Jedna od tema razgovora i sigurno ono po čemu Kada, zajedno sa svojim timom, predstavlja Bosnu i Hercegovinu širom svijeta u najljepšem svjetlu je „Specijalna olimpijada".

Specijalna olimpijada BiH je akreditovani član Europske specijalne olimpijade koja broji 57 članica euroazijske regije. Specijalna olimpijada Bosne i Hercegovine za projekte inkluzije djece sa posebnim potrebama donijela je našoj državi 2 velika projekta Evropske unije, od kojih je jedan ERASMUS+ a drugi je projekat EU i Norveškog fonda u okviru kojeg je samo 9 organizacija dobilo sredstva ukupne vrijednosti 1,2 miliona eura. Specijalnoj olimpijadi BiH je dodijeljeno 111.433 eura.

Pored ova dva projekta uspjeli su ostvariti saradnju i kroz trogodišnji projekat UNICEF-a kojeg finansira fondacija Lucy Meyer koja je globalni ambasador UNICEF-a.

Strateški plan 2021-2024 usmjeren je na inkluziju u sportu, te je bilo govora i o projektu "Mladi sportaši" koji obuhvata djecu od 2-7 godina.

Kada Delić Selimović je upoznala ministra sa aktivnosti u AK Sloboda Tehnograd, te je istakla značaj programa Svjetske atletske federacije „Dječija atletika" kojeg upravo provodi AK Sloboda Tehnograd kao nosilac razvoja atletskog sporta na području kantona.

Ministar je izrazio podršku projektima kojima se na najbolji mogući način promoviše kanton i država, te se složio da posebno u današnje vrijeme kada je zdravlje djece dodatno ugroženo treba podržati svaki projekat koji doprinosi promociji zdravlja i prevenciji bolesti, što projekat „Dječija atletika" svakako jeste.

Na kraju je upućen poziv ministru da zajedno sa minitrima zdravstva, obrazovanja i nauke, rada, socijalne politike i povratka prisustvuju Porodičnom zdravstvenom forumu kojeg finansira UNICEF , a koji se održava u Tuzli ove sedmice.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15