Farmaceuti – sretan vam Svjetski dan farmaceuta

Svaki dan tri miliona farmaceuta i farmaceutskih naučnika su partneri pacijentima, drugim zdravstvenim profesionalcima, kreatorima politike i donosiocima odluka sa zajedničkom vizijom boljeg zdravlja. Provedene analize pokazuju da se 13 posto posjeta apotekama završava samo davanjem savjeta pacijentima (bez izdavanja bilo kojeg lijeka ili dodatka prehrani), naglašavajući da farmaceuti predstavljaju najdostupniju mrežu zdravstvenih profesionalaca, koji širom svijeta imaju i najviše povjerenja pacijenata.

Farmaceutska struka diljem svijeta jasno ukazuje na potrebe višesmjernog partnerstva u savremenom zdravstvu, kako bi se što uspješnije suočili s izazovima koji prijete zdravlju zajednice i blagostanju pojedinca, od pojave krivotvorenih lijekova do rezistencije na antibiotike i probleme zloupotrebe lijekova. Partnerstvo u zdravlju istovremeno pokriva temu samoliječenja, ali i sve elemente stručne nabavke i skladištenja lijekova, te važnu uzajamnu povezanost s industrijom, istraživanjem i razvojem lijekova, te bolničkim okruženjem.
Pacijenti ne mogu koristiti lijekove bez farmaceutske ekspertize, ili drugim riječima, bez farmaceuta. Ovo partnerstvo je od suštinskog značaja za odgovorno korištenje lijekova. Ali, tu su i druga partnerstva koja su podjednako važna. Oblast zajedničkog delovanja pokriva izdavanje lijekova i savjetovanje u bolnicama i javnim apotekama, ali se odnosi i na sve elemente u lancu snabdijevanja, uključujući i istraživanje i industriju. Širom svijeta farmaceutska profesija jasno ukazuje na sve zahtjeve velikih partnerstva: zajedničke ciljeve, posvećenost, povjerenje, znanje, vještine i sposobnost prevazilaženja prepreka.
Zbog svega navedenog je bitno da se što češće ukazuje na važnost ovog zdravstvenog poziva.
U ime Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona svima farmaceutima čestitamo 25. septembar - Svjetski dan farmaceuta, sa željom da sa mnogo uspijeha i posvećenosti nastave raditi od davnina značajan zdravstveni poziv.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna