Održana 3. naučno-stručna konferencija „Potrebe privrednog sektora za tehnikom i inovatorstvom"


„Potrebe privrednog sektora za tehnikom i inovatorstvom" tema je treće naučno-stručne konferencije koja je održana u srijedu 23. januara 2019. godine u Parlamentarnoj skupštini BiH u organizaciji Udruženja tehničke kulture Novi Grad Sarajevo. Pokrovitelji konferencije su Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS, a partneri konferencije su Privredna komora FBiH, Udruženje CRPIT i BH Futures foundation.

Podršku održavanju konferencije dali su Univerzitet u Sarajevu, Pedagoški fakultet Univerziteta u Sarajevu, Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu, Fakultet za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu, Mašinski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Elektrotehnički fakultet u Banjoj Luci, Centar za napredne studije Sarajevo, Bit Alijansa i druge organizacije i institucije. Konferenciji su iz Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona prisustvovali ministar gosp. Osman Puškar i pomoćnik ministra za poduzetništvo i obrt gđa. Nisveta Osmić.

3nsk 24012019Naučno-stručn konferencija „Potrebe privrednog sektora za tehnikom i inovatorstvom" organizirana je s ciljem da se istakne, promovira i ukaže na značaj tehnike, inovatorstva i IT-tehnologija za razvoj privrede, te podigne svijest o značaju ovih oblasti i njihovom doprinosu razvoju industrije i privrede, te značaju usmjeravanja mladih prema tehničkim i IT-usmjerenjima.

Organizator konferencije Udruženje tehničke kulture Novi Grad Sarajevo navodi kako je globalno tržište dosta turbulentno i zahtijeva od proizvoda dosta visoki nivo tehnike, tehnologije i organizacije, da sve treba da bude praćeno novim proizvodnim kadrovima, te da u tom procesu treba da učestvuje cijelo društvo.
Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, naveo je da je značaj današnjeg skupa zasnovan na činjenici da je oporavak bosanskohercegovačke privrede direktno uvjetovan razvojem i afirmacijom tehnike, tehnologije i inovatorstva, te naglasio da su razvoj nauke i tehnike osnova svakog savremenog i razvijenog društva.
„Savremeno društvo ne može opstati bez tehnike, inovatorstva, informacijskih tehnologija, digitalne komunikacije. Ona je pokretač stvaralačkih aktivnosti, izvor znanja i vještina, način usvajanja novih dostignuća u savremenom životu. Želja mi je da ovaj skup ne ostane samo na riječima, već da potakne one koji odlučuju o obrazovnom procesu da tehniku, inovatorstvo i nauku pozicioniraju na mjesto koje zaslužuje", istakao je rektor Škrijelj te potcrtao da ulaganje u obrazovanje nije trošak već investicija koja će se društvu višestruko vratiti.
Prof. dr. Izet Bijelonja, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, u svom obraćanju je kazao da su inovacije ključ uspjeha svih sektora, ali da je neophodno stručno obrazovanje i edukacija, kao i da obrazovne institucije trebaju biti pokretači razvoja inovatorstva. „Obrazovanje je ključ za mnoga rješenja, od njega se treba krenuti. Nova znanja su dodatna vrijednost koja donosi novitete, a ona razvoj proizvodnih i drugih grana", kazao je dekan Bijelonja.

Profesor emeritus dr. Džemo Tufekčić iz Centra za multidisciplinarne studije Tuzla je ovom prilikom naglasio da bi morala postojati sinergija između države, privrede preko privrednih komora, obrazovanja na svim nivoima, inovacija, kao i vlasnika finansijskog i intelektualnog kapitala.

O potrebi saradnje privrede sa fakultetima govorili su i prof. dr. Branko Blanuša, dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, i prof. dr. Samim Konjicija, dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koji su istakli da bi privredni subjekti trebali više da budu oslonjeni i sarađuju sa fakultetima.

U okviru konferencije održano je nekoliko panel-diskusija, a jedna od njih bila je „Potrebe privrede za tehničkim inovacijama i mogućnosti za plasiranje inovacija u proizvodni sektor, te njihov značaj za unapređenje proizvodnih sistema". Panelisti su u okviru ove teme dali nekoliko zaključaka, a jedan od njih je i taj da je država konkurentna ako su u njoj konkurentna, prije svega, proizvodna preduzeća, te da bi se obezbijedila konkurentna proizvodnja, neophodno je kvalitetno obrazovanje u svim sferama ljudske djelatnosti.

Izvor: zvanična web stranica Univerziteta u Sarajevu.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna