Novogodišnji prijem za predstavnike boračkih saveza i udruženja

Predpraznični sastanak sa predstavnicima boračkih saveza i udruženja sa područja našeg kantona, bilo je prilika da premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović, ministar za boračka pitanja Amir Kulaglić i ministar finansija TK Suad Mustajbašić u nešto opuštenijoj atmosferi sagledaju prethodno realizirane aktivnosti u oblasti boračko – invalidske zaštite, trenutni položaj boračke populacije, te da se razgovara o planu aktivnosti u narednom periodu.

Boracki savezi i udruzenja 20 12 2019Imajući u vidu da se u ponedjeljak očekuje i donošenje Kantonalnog budžeta za 2020. godinu, gdje je predviđeno značajno povećanje pozicije namijenjene za finansiranje boračkih prava premijer Tulumović se osvrnuo na neophodnost izjednačavanja prava svih branitelja na području cijele Bosne i Hercegovine.
„Vlada je za ostvarivanje prava prema novom Zakonu o pravima boraca donesenom federalnom nivou predvidjela značajno povećanje sredstava u Kantonalnom budžetu. Međutim moramo istaknuti da se Vlada Tuzlanskog kantona zalaže za izjednačavanje svih prava boraca na području cijele države, ali moramo postići konsenzus da ta prava budu utvrđena u realno ostvarivim mogućnostima svih administrativnih jedinica. Nerealno je očekivati i nametati mjerilo stvari bude kanton koji ima najveće finansijske mogućnosti, jer bi takav koncept doveo do „gušenja" svih ostalih", kazao je premijer Tulumović.

S tim u vezi jedan od zaključaka sa današnjeg sastanka jeste da što hitnije neophodno inicirati sastanak na federalnom nivou, a s glavnim ciljem da se izvrši ujednačavanje prava ili osiguraju dodatna finansijska sredstva sa federalnog nivoa, kako bi kantoni mogli finansirati nivo prava koja su već utvrđena.

Obzirom na česte političke promjene u proteklom periodu, kao i promjene ministara za boračka pitanja, predstavnici boračkih saveza su izrazili očekivanje da će politika u narednom periodu biti konstantnijeg karaktera, a sve u cilju provedbe dogovorenih aktivnosti.
Također, predstavnici boračkih saveza i udruženja su izrazili zahvalnost Vladi TK za značajan porast pozicije boračko – invalidske zaštite u Budžetu TK za 2020. godinu, te izrazili očekivanje da će uskoro biti doneseni i neophodni propisi koji će omogućiti ostvarivanje utvrđenih prava.


Na kraju sastanka premijer Tulumović i ministri su svim vinovnicima današnjeg sastanka, ali i svim pripadnicima boračke populacije čestitali nastupajuće božićne i novogodišnje praznike, sa željom da im naredna godina donese zdravlja i sreće kako na privatnom, tako i na poslovnim planovima.


Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna