Premijer Tulumović prisustvovao svečanom obilježavanju Dana rudara

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović prisustvovao je danas svečanostima obilježavanja 21. decembra, Dana Rudara. Radost nastupajućeg praznika premijer Tulumović je danas podijelio sa rudarima Rudnika mrkog uglja „Đurđevik" i Rudnika „Kreka" Tuzla, te je prisustvovao i svečanom obilježavanju Dana rudara u organizaciji kompanije Rudar d.o.o Tuzla.

Dan rudara 02 20 12 2019Ovom prilikom premijer Tulumović je rudarima uputio čestitke povodom njihovog praznika, te
istaknuo činjenicu da je rudarstvo već vjekovima jedna od najvažnijih privrednih grana našeg kraja, i kao takva čini stub i oslonac razvoja cjelokupne druge prateće privrede. Takođerj je istaknuo i da je malo koji datum očuvao poštovanje svih građana u Bosni i Hercegovini kao što je to Dan rudara.

„I danas je rudarski posao hljeb sa sedam kora, uslovi rada nisu na zavidnom nivou, ali najteži posao se i dalje obavlja, radnici opstaju, vjeruju u bolju budućnost. Ipak, i pored svega toga, svojim radom svake godine rudari pokazuju da se i u teškim uslovima mogu postizati izuzetni proizvodni rezultati. U Tuzlanskom kantonu rudnici su okosnica privrede i uzdanica cijelog energetskog sektora u Bosni i Hercegovini. Upravo zahvaljujući rudarima, hrabro gledamo u najveću investiciju u Bosni i Hercegovini, izgradnju termo bloka 7 u Termoelektrani Tuzla. Osim što će osigurati energetski neovisnost Bosne i Hercegovine, Termoblok 7 će osigurati i posao za naše rudnike i dati nam priliku da živimo i zavisimo samo od svog rada. Ova činjenica dovoljna pokazuje da rudnici nisu samo preduzeća za proizvodnju uglja, soli i magnezita u našem kantonu. Oni su generatori daljeg razvoja, graditelji novih privrednih giganata, važan učesnik društvenih dešavanja, ali, i što je najvažnije hranitelji brojnih rudarskih porodica" kazao je premijer Tulumović i dodao da je upravo naredna godina, kada će se obilježiti i 100. godišnjica od Husinske bune, prilika je ovo da se napravi iskorak, poboljšaju uslovi rada i položaj rudara, izvrše nova upošljavanja u eksploataciji ali i barem djelomično izmire one obaveze koje Rudnici nisu redovno izmirivali.
U toku sutrašnjeg dana planirano je da premijer Tulumović prisustvuje i proširenoj, svečanoj sjednici Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koja će biti upriličena u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna